Ανακοινώσεις Φροντιστηρίου Θέματα και Απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Για να "κατεβάσετε" και να δείτε τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας 2024

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ    ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2024

 

Α1. Αναφερόμενη στην αξία του «ταξιδεύειν» η συντάκτρια υποστηρίζει ότι τα ταξίδια εξάπτουν τη φιλομάθεια, συμβάλλουν στην ψυχοσωματική ευεξία και εν τέλει οδηγούν τον άνθρωπο στη συναισθηματική πληρότητα. Ταυτόχρονα, του προσφέρουν απόλαυση τη στιγμή της ψυχικής εξουθένωσης και των ποικίλων προβλημάτων της αγχώδους εποχής μας. Έτσι αποδρά από την ανιαρή καθημερινότητά του και αποκτά εμπειρίες. Τέλος συγχρωτίζεται (συναναστρέφεται) με λαούς και πολιτισμούς, γεγονός που διευρύνει τη σκέψη του και αλλάζει τον τρόπο ζωής του και τη νοοτροπία του.                                                                                                          (75 λέξεις)

Β1. 1. β

       2. β

       3. α

       4. α

       5. γ

Β2α. Πρόθεση της συντάκτριας είναι να πείσει για την ανεκτίμητη αξία των ταξιδιών. Για να πετύχει το στόχο της αναπτύσσει την παράγραφο με τη μέθοδο της αιτιολόγησης, όπως επιβεβαιώνεται και από τη διαρθρωτική φράση «Κι αυτό, γιατί». Ειδικότερα αιτιολογεί την πνευματική, ψυχική και σωματική ολοκλήρωση που προσφέρουν τα ταξίδια στον άνθρωπο («Κι αυτό, γιατί…από ένα απλό ταξίδι»). Γίνεται σαφής και κατανοητός ο ισχυρισμός της και προσδίδεται αξιοπιστία και αντικειμενικότητα στα λεγόμενά της.

Β2β.

έτσι ώστε: δηλώνει αποτέλεσμα

αν και: δηλώνει εναντίωση

ή: δηλώνει διάζευξη

καθώς και: δηλώνει προσθήκη

Συμπερασματικά: δηλώνει συμπέρασμα

Β3.

1. Προσωπικός και υποκειμενικός τόνος και ένταξη στο συλλογικό βίωμα υπηρετούνται από α’ ενικό («πηγαίνω», «συλλογίζουμαι») και α’ πληθυντικό πρόσωπο («μπαίνουμε», «φτάσαμε»).

2. Αξιοποίηση περιγραφής και αφήγησης προσωπικών εμπειριών και σκέψεων μέσω εναλλαγής ρηματικών χρόνων («Πηγαίνω πρωί πρωί… τη μυστική αυτή ένωση, «Συλλογίζουμαι…να συλλάβουν το πνέμα»), φωτίζοντας έτσι τις προσωπικές σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Γ. Το ταξίδι κατά τη γνώμη μου αποτελεί για το ποιητικό υποκείμενο μια αναγκαία επιλογή προκειμένου να λυτρωθεί απ΄ όσα έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό του και τον σφίγγουν και που είναι ίσως ένας ανεκλήρωτος έρωτας ή μια προδομένη αγάπη. Ήδη από τον τίτλο του ποιήματος «Το ταξίδι» δηλώνεται εμφατικά η πρόθεσή του να ταξιδέψει προκειμένου να λυτρωθεί από ό,τι «στην καρδιά με δαγκώνει» (μεταφορά). Αναζητά στο ταξίδι του να βρει ένα δρόμο μοναχικό «ψυχή να μη βρίσκω» στον οποίο με αργό βάδισμα –όπως εξομολογείται σε ά ενικό -«τραβώ, να τραβώ»- να βλέπει μόνο «κλεισμένα σπίτια, τζάκια σβημένα»(οπτική εικόνα). Τέλος το ποιητικό υποκείμενο δηλώνει εμφατικά με την επιφωνηματική φράση «Ε!» ότι επιθυμεί ένα ταξίδι «ατέλειωτο , έρμο, σ΄αγνωστη χώρα»προκειμένου να μην βιώνει εκείνο το συναίσθημα που του προκαλεί πόνο – ( «περίσσια λαχτάρα σαν τώρα») και δεν είναι άλλο από την ανάγκη να ξεφύγει από μία αγάπη . Ίσως πρόκειται για μια ερωτική σχέση η οποία δεν ευόδωσε και που μετατράπηκε τελικά σε θηλιά στο λαιμό ή σε φίδι που δαγκώνει την καρδιά της ποιητικής φωνής.                                                          

Η συναισθηματική φόρτιση του ποιητικού υποκειμένου είναι προφανώς έντονη και το οδηγεί σε λύσεις φυγής, σε ένα ταξίδι μοναχικό που θα μπορέσει να ανακουφίσει τον ψυχικό του πόνο. Εγώ πάντως δεν θα επέλεγα κανένα ταξίδι –ούτε με τη μεταφορική, ούτε με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Αν βρισκόμουν σε μια τέτοια συνθήκη θα προτιμούσα να μην αναζητήσω το δρόμο της φυγής, αλλά θα βίωνα την εμπειρία του ψυχικού πόνου της ματαίωσης, της διάψευσης των προσδοκιών μου και έπειτα θα διεκδικούσα την αγάπη που μου αξίζει.  

Δ.

ΤΙΤΛΟΣ: Ταξιδέψτε, κάνει καλό!

Πρόλογος: -Αφόρμηση από επικαιρότητα

                   -Αναφορά στη φράση του δεδομένου

                 - Αναφορά στη θέση μου: συμφωνία με τη συντάκτρια

Κύριο Μέρος:

α) Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παραπάνω θέση της συντάκτριας και γιατί;

απαντώ σε γ΄ πρόσωπο

Προσφορά ταξιδιών: Ιδέες κειμένου:

-       εκφόρτιση, αποσυμπίεση από άγχος και άχθος καθημερινότητας

-       χαλάρωση, ψυχική γαλήνη, ηρεμία

-       χρόνος για αναστοχασμό, εσωτερική αναζήτηση

-       δημιουργική αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου

-       ανακτά τις ψυχικές δυνάμεις- αναζωογόνηση με δράσεις που αποτελούν «τροφή» για το πνεύμα και «τρυφή» για την ψυχή.

Άλλες ιδέες:

- σωματική ευεξία όταν συνδυάζει τουρισμό με σπορ ή με εναλλακτικές μορφές (αγροτουρισμό,…)

- απομάκρυνση από εργασιακό στρες

-εμπειρίες, αλλαγή παραστάσεων

- σύσφιξη οικογενειακών ή φιλικών σχέσεων

β) Εσείς, ποιους τρόπους επιλέγετε, για να αναζητήσετε την προσωπική σας ηρεμία και ισορροπία και για ποιους λόγους κάνετε αυτές τις επιλογές; απαντώ σε ά πρόσωπο

- Ταξίδια, εκδρομές με φίλους

- Σωματική άσκηση

- Σύνδεση με φύση

- Επαφή με τέχνες

- Επαφή με τεχνολογία

- Χόμπυ

Επίλογος:

 

Ανακοινώσεις Φροντιστηρίου